השלב הראשון בעת בניית אתר אינטרנט עובר דרך האפיון מקצועי. אך איך כותבים אפיון כזה? ומה הם הדרישות ממסמך טכני ומסמך עיוני? בכתבה הבאה סקרנו את הדרך הנכונה לכתוב אפיון לבניית אתר אינטרנט.
כתיבת אפיון לאתר אינטרנט כוללת מספר שלבים מקצועיים
כשניגשים לכתוב אפיון לאתר אינטרנט יש להגדיר תחילה את סוג האתר אותו אנו מעוניינים לבנות. בעוד אתרי תדמית ישימו יותר דגש על הצד העיצובי באפיון, במערכות מידע וחנויות וירטואליות יעמיקו בפרטים הטכנים ובהיבטים הקשורים לחווית המשתמש באתר. לקחנו מספר דוגמאות לסוגי אתרים וכתבנו עבורכם את הדרך הנכונה להכין אפיון לפי סוג האתר.
כתיבת אפיון לאתרי תדמית
בעת כתיבת אפיון לאתרי תדמית, נאפיין מספר נקודות עליהן צריך לעבור על מנת לבנות את האתר בצורה הראויה ביותר. הנקודות מחולקות למספר סוגי מסמכים אותם נעביר לחברת בניית האתרים לצורך קבלת הצעת מחיר:
בריף עיצובי
המסמך הראשון אותו נאפיין הוא הבריף העיצובי. הבריף העיצובי של הפרויקט המשויך לנושא עיצוב האתר, נדרש להכיל מספר אלמנטים גראפים אותם נאפיין במילים באמצעות מסמך. בראשית הבריף, נצרף למסמך קבצים כמו לוגו, פולדרים(במידה ויש) וכל חומר פרסומי של החברה או המוצר המוצגים באתר - זאת על מנת לתת לגרפיקאי של האתר את כל הכלים לעצב את האתר על פי המותג אותו אנו מאפיינים. לאחר מכן נגדיר את הצבעים הבולטים באתר(לדוגמא: אם הלוגו שלנו ירוק וכחול – נגדיר את הצבעים הבולטים באתר כירוק וכחול) - זאת על מנת לתת לגרפיקאי אפשרות לדעת על איזה כיוון של מיתוג אנו מעוניינים לייצב את האתר. כמו כן, מעבר לצבעים ולהגדרות העיצוב, נהוג לתת מספר אתרים לדוגמה לכיוון בו העיצוב צריך להתבצע, זאת על מנת לספק למעצב האתר "מושג" בנוגע לנראות האתר הכללית הנדרשת בפרויקט.
ממשק משתמש UI UX
אפיון ממשק המשתמש הינו חלק מאתגר אך בר ביצוע לבעלי ידע בסיסי בPOWERPOINT. בשלב זה, נגדיר מה הם האלמנטים אשר צריכים להופיע בכל מסך באתר, את הצורה והגודל בהן יופיעו ואת הסדר של האלמנטים בתפריט ואף את סידור האלמנטים השונים בעמוד. לחלופין, על מנת לחסוך זמן, ניתן לשרטט את ממשק המשתמש על דף, לצלם ולצרף לאפיון כתמונה. שימו לב כי אפיון ממשק משתמש אינו עיצוב ממשק משתמש ולכן אמור לתת רק את התחושה הבסיסית של איך צריך להיות מאופיין הממשק ולא את צורות האלמנטים באתר.
עץ אתר / מפת אתר
עץ האתר כולל את ההיררכייה בה מסודרים הדפים באתר ברשימה. עץ האתר נבנה על מנת לספק למנהל הפרויקט, המתכנת ואף המעצב את התחושה הכללית של הזרימה באתר, מה הם העמודים הפנימיים ומה סוג הדף בו נמצא הגולש.
לדוגמא, עץ אתר סטנדרטי צריך להיכתב בצורה כזאת:
שימו לב, שעץ האתר מסווג דפים פנימיים עם דחיפה לצד שמאל על מנת להראות איזה סוג דף נמצא בו הגולש.
כתיבת אפיון למערכות מידע
בשונה מאפיונים אחרים, אפיון למערכת מידע מתבסס ברובו על מפרט פונקציונלי של המודולים והפיצ'רים בפרויקט. בעת כתיבת האפיון, ננסה להסביר במילים כל פונקציונליות המוצגת בפרויקט ולהסביר למתכנתים או מנהל הפרויקט את החזון שלנו לגבי מערכת המידע אותה אנו רוצים ליישם.
להלן דוגמא לאפיון מודול בפרויקט:
-
שם המודול: קטלוג מוצרים
תיאור המודול: במודול זה קיימות קטגוריות לסידור המוצרים. בקטגוריה תוצג האפשרות של סינון המוצרים לפי מותג, לפי טווח מחירים ולפי תת קטגוריה.
על ידי סידור המודולים והתיאורים שלהם בטבלה, ניתן ליצור היררכייה ברורה של המודולים באתר. יש לפרט כמה שיותר על השימושים של המודול וקהל היעד הרלוונטי על מנת לתת לצוות הטכני את התמונה המלאה של כל מודול באתר.
כתיבת אפיון לחנויות וירטואליות
בדומה לאפיון מערכות מידע, גם בתחום האפיון לחנויות וירטואליות ניתן לראות תוכן מבוסס מודולים ופיצ'רים. כמו בפסקה הקודמת יש לסדר אותם בטבלה על מנת ליצור תצוגה אופטימלית.
על מנת לסדר עבורכם את מבנה האפיון להלן דוגמה לכתיבת פירוט למודולים בחנות וירטואלית:
כותרת המודול:
מודול קטלוג מוצרים
כפי שניתן לשים לב, כותרת המודול מתארת את התפריט הכללי או הפונקציונליות הכללית הנדרשת מהקטגוריה.
תיאור המודול:
מודול קטלוג המוצרים מאפשר הוספה, עריכה ומחיקת מוצרים מאתר האינטרנט. המודול מאפשר סיווג מוצרים על פי מותגים וקטגוריות שונות והצגתם באתר. המודול מאפשר צירוף גלריית תמונות אישית לכל מוצר, צירוף סרטון וידאו לכל מוצר, הזנת מידע של מאפיינים כלליים, רכישה מרובה של יחידות מאותו פריט, רכישה של הפריט בצבעים ובסוגים שונים, הוספת תוכן כללי על המוצר וכפתור הוספה לסל הקניות(כולל רכישה).
כפי שניתן לשים לב, תיאור המודול מתאר במילים את הפונקציונליות הנדרשת מהמודול.
תיאור אפשרויות:
מערכת הניהול מאפשרת ניהול רשימה "חכמה" עם האפשרויות הבאות
סימון מוצרים ב checkbox – מחיקה, ארכיון, העברה בין קטגוריות
עריכה מהירה של הרשימה
שינוי מיקום Dragn & drop ברשימה
שכפול מוצר בלחיצת כפתור
לסיכום, אפיון בניית אתר אינטרנט הינו תהליך בו נידרש לספק מידע אודות הפונקציונליות, התוכן, הגראפיקה והמיתוג של האתר באמצעות מספר שלבים פשוטים אותם יכול לבצע כל בעל ידע בסיסי באינטרנט. יש לשים לב שחברות בניית אתרים ידרשו מעבר מפורט על האפיון ביחד עם הלקוח על מנת להבהיר את כל הנקודות בפרויקט. כמו כן, יש להקפיד על אפיון מינימליסטי, ללא פונקצנליות מיותרת ועם תיאור מפורט של כל מודול, אנו בחברת בניית אתרים נתקלים פעמים רבות באפיונים גרנדיוזים אשר אינם כוללים את הפונקצינליות המפורטת אלא תיאור כללי של המודולים - זה יכול לגרום לבלבול ואף הערכה לא נכונה של היקף הפרויקט.