מה חשוב לדעת על נתוני הגלישה של הישראלים בפסח ולמה?
כמדי שנה, כאשר חג הפסח בא עלינו לטובה, מדובר לא רק בסימן ש"אביב הגיע". תרבות הצריכה הישראלית בתקופה זו מעידה על כך שחג הפסח מסמל עבור רבים גידול משמעותי בהוצאות. למעשה, סקר שנערך בשנת 2013 על ידי מכון המחקר "כלים שלובים", הצביע על כך שכ-33% מהישראלים ייכנסו למינוס בעקבות ההוצאות במהלך החג.
הוצאותיה של משפחה ממוצעת בישראל צומחות בחג הפסח כמעט בכל התחומים – תיירות, מזון, פארם, אלכוהול, צעצועים, אלקטרוניקה ועוד. אם נכמת נתונים אלו למספרים, נוכל לראות שהיקף ההוצאות החורגות בתקופת החג עומד על כ-2,500 ₪ בממוצע למשפחה. במילים פשוטות, אפשר בהחלט להגדיר את פסח לא רק כחג האביב או חג החירות, אלא גם כחג הקניות.
בעלי אתרי אינטרנט, כמו כל העסקים וספקי השירותים במשק, מבינים היטב את המשמעותם של נתונים אלו, ומבינים שבתקופה זו זה בדיוק הזמן "לתת גז" בנושאי שיווק ממוקדים לפסח על מנת להגדיל את שיעורי ההמרות, לצבור לקוחות חדשים ולהשיג תעבורת גולשים חיובית. ובכן, בואו נבין מה היא משמעותה של תעבורת הגולשים בפסח וכיצד ניתן להתכונן אליה עם קידום אתרים מדויק. אם תמתינו בסבלנות, תוכלו לקבל בסוף המאמר גם כמה טיפים קטנים שיוכלו לשפר את ביצועיו של האתר בתקופת החגים.
כיום, יותר ויותר ישראלים מבצעים את רכישותיהם לקראת הפסח באמצעות האינטרנט. סקר של חברת "מותגים" שנערך עבור PayPal ישראל, ופורסם לאחרונה במגזין הכלכלי "גלובס", דירג את התחומים הבולטים ביותר מבחינת רכישות ישראליות בחנויות ווירטואליות ואתרי מסחר. מהסקר עלה כי האתרים המרכזיים בהם גולשים ישראלים משאירים פרטי כרטיס אשראי, הם אתרי אלקטרוניקה (28%), אופנה (28%), תחביבים (23%), תיירות (20%) ומשחקים (13%). בקיצור, החיבור שבין רכישה ווירטואלית להגברת ההוצאות המשפחתיות בחג יכול להיות שילוב קטלני. בעלי אתרי אינטרנט אשר ישכילו להתכונן מבעוד מועד לנושא, יקצרו היטב את הפירות.
בחודש של חג הפסח ישראלים גולשים יותר
דברים אלה בולטים עוד יותר כאשר אנו מתייחסים לדו"ח מיוחד שפורסם בשנה שעברה על ידי הוועדה למדרוג האינטרנט, ואשר עסק באופן ספציפי בהרגלי הגלישה של הישראלים בחג הפסח. הוועדה למדרוג בדקה כיצד חג הפסח משפיע על תעבורת הגולשים הישראלים ברשת. כמו כן, הוועדה השוותה את הנתונים בין פסח 2013 לפסח 2012, תוך כדי התמקדות בתחומים ספציפיים - תיירות, קניות, מזון ובידור. נתוני הוועדה היו חד משמעיים. הגלישה באינטרנט בישראל מתגברת באופן משמעותי בחודש חג הפסח, וכך נעשה בעקביות כמדי שנה.
למשל, אם ניקח את תחום המזון והאוכל, ונשווה בין נתוני הגלישה של הישראלים בחודש שבו חל החג לבין החודש שקדם לו, ניתן לראות עלייה של כ-7.8% בתעבורת האינטרנט. מגמות דומות נזהה גם בתחומי התיירות (עלייה של כ-30%) והקניות (2.2%).
מעניין לציין כי דווקא באתרי הבידור הווירטואליים חלה ירידה בחודש חג הפסח. עניין זה ניתן להסביר בשתי דרכים. ראשית, ישראלים רבים מתכננים את פעילויות הבידור שלהם טרם החג ורבים נוסעים לחו"ל ואינם גולשים באתרים הישראליים במהלך תקופה זו. שנית, הוועדה למדרוג הפרידה בין הבידור והתיירות. אי לכך, סביר להניח שהפרדה מלאכותית זו השפיעה מעט על הנתונים הסופיים.
אנחנו לא לבד
בארה"ב ישנה צמיחה של 19% במכירות אינטרנט בחגים.
חשוב להדגיש שבכל העולם המערבי החגים נחשבים לשעתן היפה ביותר של החנויות הווירטואליות. לדוגמה, מחקר מעמיק שבחן את הרגלי הצריכה של הציבור האמריקאי בתקופת החגים לא משאיר מקום לספק. קמעונאיות האינטרנט הגדולות בארה"ב דיווחו בשנת 2013 על צמיחה של כ-19% במכירות הווירטואליות בארבעת חגי השופינג האמריקניים (תקופה שמתחילה בסוף נובמבר, עם חד ההודיה, ומסתיימת לקראת חג המולד בסוף דצמבר). יתרה מכך, בשנה האחרונה הרכישות הווירטואליות בחנויות האינטרנט בארה"ב בתקופת החגים עקפו לראשונה את היקף הצריכה בחנויות הרגילות.
אז מה המסקנה?
שטף הצריכה אשר מאפיין את חג הפסח בישראל הפך לעובדה מוגמרת, וכמעט כל משפחה במדינה תגדיל את הוצאותיה במהלך החג באופן משמעותי.
הישראלים מגלים יותר ויותר את המסחר הווירטואלי ורבים מהם מבצעים באינטרנט רכישותיהם בחג.
מדובר במגמה בינלאומית אשר סוחפת את הרשת בכל מדינות המערב.
ומה כל זה אומר לגבינו?
ועכשיו, הרגע שכולם חיכו לו! כיצד אנו יכולים לגזור מהנתונים הללו את דרך הפעולה הנכונה ברשת? התשובה לכך היא כמובן מורכבת ומסועפת. לכן, נבחן אותה כעת מההיבט של קידום אתרים בחג (או במילים מקצועיות – Holiday SEO).
קידום אתרים ממוקד לפסח – מה בין קידום ממומן לקידום אורגני?
אתרים רציניים דואגים לקדם את עצמם לאורך כל השנה, וזאת ללא קשר לחגים. כעת, אנו מציעים לבחון את הנושא מזווית חדשה. קידום אתרים ממוקד בתקופת החג, הן ברמת קמפיינים ממומן והן ברמת הקידום האורגני. הכרה מוקדמת של מגמות המסחר האינטרנט (E-Commerce), והבנה של התהליכים שתוארו לעיל, יכולה לשפר באופן משמעותי את ביצועיו של אתר האינטרנט שלכם בתקופת החגים.
אז מה אפשר לעשות? הנה כמה טיפים קטנים:
- קידום ממומן ממוקד לחג - זהו הזמן להגביר הילוך עם קמפיין PPC ממוקד לפסח אשר מתחקה אחר ביטויי חיפוש ספציפיים לחג (למשל – "פרחים לפסח", "חופשה בפסח", "מבצעי אלקטרוניקה בפסח" וכדומה).
- עדכון זמני של דפי תוכן לפי ביטויי חג - חשוב כמובן לעצב דפי נחיתה "חגיגיים" אשר מתכתבים עם הקמפיין הממומן האגרסיבי. מיותר לציין כי דפי הנחיתה הללו יכולים להתכתב גם עם הקידום האורגני.
- מדריך ייחודי לכבוד החג - צרו מדריך ייחודי לחג במסגרת אזור (section) מיוחד או קטגוריה חדשה. תוכלו לעשות זאת גם בתור תת-קטגוריה על בסיס הקטגוריות הקיימות. העלו לכאן תוכן איכותי והוסיפו כמובן גם מבצעים לרגל החג אשר יעודדו המרה מצד הגולשים. לתוכן הנ"ל יש שתי משמעויות מבחינת SEO. ראשית, זו הזדמנות להציג מוצרים ושירותים שלעיתים נמצאים מאחור קרוב יותר לדף הבית. כעת, עכבישי מנועי החיפוש יכולים לסרוק את התוכן הזה ולאנדקס אותו בהתאם. שנית, הגולשים שמגיעים לאתר ומחפשים ספציפית שירותים ומוצרים באווירת פסח מגיעים מהר יותר לדף ההמרות שלהם (מה שחוסך הקלקות מיותרות ומסייע בהפחתת אחוזי נטישה).
- רעננו את מפת האתר – לאחר שיצרתם תוכן ממוקד ודפי נחיתה חגיגיים, זה הזמן לרענן את מפת ה-XML של האתר. צרו מפת אתר ייחודית לחג ורעננו מחדש את המפה לאחר תום תקופת החגים.
- עדכון Tags Titles ו-Meta Descriptions – עדכנו Title Tags ו-Meta Descriptions באופן כזה שהם יכללו קידומים לרגל החג. למשל, הנחה. כעת, המידע יופיע בתוצאות מנועי החיפוש ויביא לכניסת גולשים לאתר. חשוב לעשות זאת מבעוד מעוד בכדי לאפשר למנועי החיפוש לסרוק את העדכונים.
- צרו קישורים מדפים פופולאריים לדפי פחות חזקים בעזרת החג – כל בעל אתר מכיר את זה. דפי נחיתה מסוימים מציגים תוצאות נאות, ואילו דפים אחרים מדשדשים מאחור. עונת החגים היא זמן מצוין לחזק את הדפים המשניים. צרו קישורים איכותיים לרגל החג אל דפי המשנה, מדף הבית או מדפי הנחיתה החזקים.
- פרסום ממוקד ברשתות חברתיות – נדמה שלא צריך להדגיש זאת, ואולי מדובר באחת הטכניקות הפופולאריות ביותר, אבל לא נוכל להשלים את המשימה מבלי לציין פרסום ממוקד ברשתות חברתיות. תתפלאו לראות כיצד ציוץ חגיגי או פוסט אביבי יכולים לשפר את היקף הכניסות.
לסיכום,
גלישת האינטרנט בישראל צומחת בתקופת חג הפסח באופן עקבי. כמו כן, תעבורת הגולשים ברשת מתגברת אף היא בחודש זה וישנם תחומים שבהם היא כמעט משלשת את כוחה. היות ומסחר אלקטרוני הפך זה מכבר לחלק בלתי נפרד מתרבות הקניות של הציבור בישראל, שילוב הפרמטרים הללו תוך כדי ניהול נכון של קידום אתרים יכול להניב תוצאות מרשימות. עם זאת, מומלץ להתכונן מראש לנושא ולא להמתין לרגע האחרון. ככל שתקדימו להיערך לחג הפסח באינטרנט, כך תוכלו לצבור יתרון על המתחרים.